Wellicht betreft het aanwakkeren van een vlammetje bij de lezer wel een heel gemakkelijke oplossing, een tip van mijn hand om binnen één klap die transformatie naar andere sferen te bewerkstelligen. Die transitie is namelijk snel gemaakt met het aanpakken van de vloeren en wanden van je interieur – en deze te bekleden met mooie cementtegels.

In de volksmond wordt dit soort tegels ook wel Portugees genoemd, maar feitelijk heeft het een heel andere origine. In de middeleeuwen verging allerlei voorheen vergaarde kennis onder invloed van het christelijke regime. Er werd niet langer geïnvesteerd in de overdracht van wereldse kennis, bijvoorbeeld in wiskunde of in architectuur, want alles draaide om de leer. Europa lag daarom mijlenver achter op bijvoorbeeld de oosterse wereld, die al dit soort kennis nog wel in huis had. Toen islamitische heersers in de vroege middeleeuwen al de zuidelijkste regionen van Spanje binnenvielen en in alle harmonie ‘bezetten’ kregen zij invloed op werkelijk alle terreinen en zo ook in de (bouw)kunst. Zo ontstond daar de zogenaamde Moorse stijl, die een mengvorm van het christelijke en het oosterse betrof – met als hoogtepunt het Alhambra te Granada.

Grote impact van dit soort vloer- en wandtegels

Die architectonische stijl is niet altijd even gemakkelijk te implementeren in je eigen woning, maar we kunnen het wel als inspiratie gebruiken, om het een soortement van ‘conversatie’ met de contemporaine tijd aan te laten gaan. Zo is het relatief simpel zelf de cementtegels te leggen – en is de impact van het verschil dat het voor je woning betekent groot. Ik kan de firma Designtegels aanraden voor een bijzonder en uitgebreid assortiment aan de tegels, bezoek die website zeker eens voor meer informatie, tips voor het leggen van een vloer als deze en voor een groot assortiment tegen scherpe prijzen.