lichten-spots

In tegenstelling tot Nederlanders kiezen veel Amerikanen ervoor om tijdens hun feestdagen hun huizen helemaal uit te dossen in lichtjes, beeldjes en andere decoraties die passen bij die tijd van het jaar. Een reden hiervoor kan zijn omdat veel Amerikaanse huizen, zeker in de zogenaamde ‘suburbs’, in een vergelijkbare stijl zijn gebouwd. Daarom vinden veel Amerikanen het leuk om hun huis een eigen uitstraling te geven door middel van veranda verlichting aan de voorkant, vlaggen en andere soorten decoraties. Dit is goed te zien bij feestdagen zoals kerstmis. Veel mensen die wonen in de Amerikaanse suburbs zijn voordat ze de Halloween versieringen hebben opgeruimd al bezig met het plannen van de kerstversieringen.

Waarom doen Nederlanders dit minder?

Een mogelijke reden waarom Nederlanders hun huis minder uitbundig decoreren dan Amerikanen is omdat huizen in Nederland over het algemeen minder groot zijn dan Amerikaanse huizen in de suburbs. Ook zie je in de Verenigde Staten veel meer veranda’s bij huizen, dus het is voor Amerikanen veel makkelijker om verlichting veranda te hebben dan voor Nederlanders. De eerder genoemde reden van de uniformiteit van Amerikaanse huizen speelt hoogstwaarschijnlijk ook een rol. Nederlandse huizen zijn vaak gemakkelijk te onderscheiden van andere huizen in hun woonplaats, alleen al vanwege hun architectuur. Dit is lang niet altijd zo, maar bij rijtjeshuizen en appartementen zit meestal toch geen veranda aan de voorkant.

Verschil tussen Nederlandse en Amerikaanse cultuur

De Amerikaanse stijl van een huis decoreren tijdens feestdagen vergeleken met de Nederlandse stijl is erg anders. Een andere reden voor dit verschil, afgezien van verschillende architectuur, zou kunnen zijn dat de Nederlandse en de Amerikaanse cultuur erg anders zijn op dit gebied. In de Verenigde Staten worden feestdagen over het algemeen uitbundiger gevierd dan in Nederland. Ook is de Amerikaanse cultuur, als we over zoiets kunnen spreken, waarschijnlijk meer individualistisch dan de Nederlandse cultuur. Het zou kunnen dat Amerikanen dus graag hun individualisme laten zien door hun huis zo uitbundig te decoreren.