douglas balken van HOUTvakman.be

Dit artikel gaat over het kopen van een klant en klaar huis. We hebben het dan niet over het kopen van een bestaande woning. Het gaat hier om nieuwbouw. Vaak wordt het woord prefab gebruikt. Prefab staat tegenover maatwerk. In het laatste geval wordt de woning op de bouwplaats helemaal van de grond af opgetrokken. Een klant en klaar huis wordt met grote delen gebouwd, die al in een werkplaats zijn gemaakt. Daarom zie je op de bouwplaats minder bouwvakkers rondlopen. Die zijn als het ware vervangen door een bouwkraan, die de huisdelen van de vrachtauto tilt en naar hun bestemming in het huis in aanbouw brengt.

Voordelen van een kant en klaar huis

Een kant en klaar huis heeft veel voordelen ten opzichte van een maatwerkwoning. We noemen er hier een aantal:

  • Een woning is sneller gebouwd.
  • De kosten zijn lager.
  • De bouwer kan nauwkeuriger aangeven wanneer je huis gereed zal zijn.
  • Er wordt minder tijd op de bouwplaats doorgebracht en dus is er minder kans dat het weer parten speelt.
  • De kwaliteit is constant. De huisdelen worden in een werkplaats gemaakt, die speciaal voor dat werk is ingericht, inclusief de meest geëigende gereedschappen en machines.

Ruime keuze

Als argument tegen een klant en klaar huis kopen, wordt vaak genoemd dat de keuze heel beperkt is. Dat is absoluut niet meer het geval. Ga maar eens bij een bouwbedrijf kijken, dat kant en klare woningen levert. Je zult verbaasd staan van de mogelijkheden. Als je een maatwerkhuis door een architect laat ontwerpen en vervolgens door een bouwbedrijf laat bouwen, dan kan je ieder detail inderdaad zelf bepalen, voor zover dat een degelijke woning oplevert. Maar kijk eerst eens voor een klant en klaar huis en kan je niets vinden dat je bevalt, dan kan je alsnog voor maatwerk kiezen.